València en Falles - Caçadors de paraules (TV3)

16,574 views | 128 likes
6 years ago

Emés el 26/03/2007. Caçadors de paraules visita les falles de Sueca.

El programa "Caçadors de paraules" viu de ben a prop les festes valencianes per excel·lència, les falles, i plasma el ric vocabulari que les envolta.

En els tres dies grossos de la setmana fallera, el presentador del programa, Roger de Gràcia, i el seu equip han conviscut amb la gent de Sueca, una ciutat de la Ribera Baixa amb una població majoritàriament valencianoparlant, coneguda perquè és el bressol del filòsof Joan Fuster, del sainetista Bernat i Baldoví i del mestre Serrano, el compositor més conegut de pasdobles fallers.

Roger de Gràcia s'ha "fet" d'una de les setze falles de Sueca i ha viscut tots els actes fallers mirant d'entendre els misteris de la festa. Ha tirat petards de matinada, ha tremolat amb la "mascletà", ha menjat paella i bunyols, ha begut orxata i cassalla, ha fet sopars de "sobaquillo", ha après sainets marrans, ha acompanyat els estressats músics d'una banda, s'ha vestit amb la brusa de llaurador...

I, entremig, ha fet una petita incursió a València per admirar els monuments fallers i les multituds en formació militar que fan l'ofrena a la Mare de Déu (encara que n'ha hagut de fugir ràpidament). Tot això per descobrir la força de les falles i el seu vocabulari propi (pirotècnia, menjars i begudes, vestimenta, "brofegades" de sainet, música festera, etc.), i escoltar la riquesa inigualable del valencià.

Al diccionari, es busca la definició i l'etimologia de les paraules "falla" i "apitxat" i de l'expressió "xe".

A la secció "Endevina d'on són", dos veïns de Bagà parlen de la festa de la "Fia Faia".

Més etiq: fallas valencia 2014 mascleta 2014 dia 1 marzo 1 març falles valencia mascletaes ofrenda virgen ofrena crema plaza ayuntamiento plaça ajuntament documental comunidad valenciana comunitat valenciana pais valencia planta desperta premio premi seccion especial seccio especial 14 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 1a primera

València en Falles - Caçadors de paraules (TV3)

Related News

Són bojos, aquests catalans!?
6 years ago
by David Valls
Ovidi Montllor - Homenatges, À Punt
11 months ago
by Canyot
Monòleg final IX Premis Ovidi - Eugeni Alemany
5 years ago
by Revista Tresdeu