Posadili bamiju – neobično i retko povrće

33,101 views | 103 likes
3 years ago

Da li ste čuli za bamiju? Ovo povrće, koje je veoma retko u Srbiji, porodica Vuković iz Tavankuta posadila je u svojoj bašti za lične potrebe, međutim, zbog bogatog roda, bamija se našla i u prodaji na njihovoj tezgi.

Izgleda kao zelena paprika, a nije paprika. Prelepog cveta bele boje koji veoma liči na cvet hibiskusa. Bamija je biljka iz porodice sleza, raste do metar u visinu i daje plod duguljastog rebrastog oblika koji je lako svarljiv, sočan, prijatnog i pomalo oporog ukusa. Geza Vuković je prvi put ovu biljku posadio prošle godine, i nije se pokazala kao zahtevna. Sve što joj je potrebno jeste sunce i vlažno zemljište.

„Ove godine posadio sam nešto više i ima interesa za nju. Inače je nema u prodaji, nisam viđao da neko osim mene prodaje. Koristi se, koliko sam upoznat i koliko to moja žena pravi, plod se nasecka i stavlja se u gulaš ili paprikaš. Plod bamije je sluzav i kažu da je baš zbog toga i lekovit, da onaj ko ima problema sa stomakom treba da je jede“ objašnjava Geza.

Inače, bamija je veoma popularna u arapskoj kuhinji, dok se u našem regionu najviše se odmaćila u kuhinji Bosne i Hercegovine, kao i u Makedoniji. Gezina žena Gorica poreklom je iz Makedonije, a za nas otkriva recept za junetinu sa bamijom, uz preporuku da je ovo jelo najbolje kada se priprema u zemljanom sudu.

„Treba nam tri glavice crnog luka iseckanom na sitno, šargarepe na kolutove tri komada, sve to zajedno izdinstamo na vrelom ulju. Zatim dodamo tri paprike, po mogućnosti žuta, crvena i zelena isečena na kockice i dodamo kilogram junećeg mesa i sve to zajedno izdinstamo. Posebno na ulju izdinstamo bamiju, dodamo na meso, nalijemo malo vode, začinimo sa vegetom, crvenom začinskom paprikom, zatim dodamo deci i po vina, pokrijemo da se još malo dinsta i za jedno 15 do 20 minuta sve je gotovo. Jelo je preukusno,“ kaže Gorica.

Geza Vuković kaže da mu je potraga za novim vrstama postala svojevrstan hobi, pa je tako odmah do bamije posadio i praziluk, koji veoma lepo raste.

Related News

Gajenje špargle (prve dve godine)
1 year ago
by GardenIn Mama
Jedna biljka, dva imena BAMIJA = OKRA
2 years ago
by GardenIn Mama
Gajenje kikirikija u Srbiji?
3 years ago
by GardenIn Mama
Vrt za svakoga – sadnja povrća u gredice
1 year ago
by Dom na kvadrat
Ko čeka, taj dočeka - prva špargla
5 months ago
by GardenIn Mama
Gajenje djumbira-prosto k'o pasulj
2 years ago
by GardenIn Mama
Da krastavac ne bude gorko razočaranje
2 years ago
by GardenIn Mama